Skoro wiemy, że pakowanie produktów żywnościowych w zmodyfikowanej atmosferze gazowej – MAP – polega na zmianie składu atmosfery lub zastąpieniu próżni wokół produktu dobraną odpowiednio mieszanką gazową i że dzięki tej metodzie uzyskujemy przedłużenie przydatności do spożycia, to bardzo ważnym jest uświadomienie sobie kluczowych dla tej metody przedłużania świeżości aspektów, a są nimi :
W pakowaniu żywności stosujemy 3 rodzaje gazów : dwutlenek węgla CO2, azot N2 oraz tlen O2.
Dwutlenek węgla hamuje rozwój bakterii, drożdży i pleśni – tym silniej im zimniejszy jest produkt a stężenie gazu jest wyższe. Azot jest gazem obojętnym, więc gra rolę wypełniacza opakowania do pełnej objętości. Natomiast rola tlenu jest bardziej rozbudowana : konieczny jest do pakownia mięsa ( i to nawet do 80% w mieszance gazowej - m.in. ze względu na utrzymanie barwy), do drobiu, świeżych ryb oraz do świeżych sałatek (bez sosów i dressingów). O tym, jaka mieszanka w danym przypadku powinna być zastosowana, powinien zadecydować kompetentny dostawca gazów spożywczych, gdyż jest to w dużym stopniu zależne od lokalnych warunków danego wytwórcy żywności.
Nieco prostsza kwestia – ale nadal niesłychanie istotna – to dobór właściwej folii i pojemnika. Opakowanie MAP musi być barierowe dla dwutlenku węgla (aby nie migrował na zewnątrz), dla tlenu (aby nie przedostawał się do środka), dla pary wodnej (aby produkt nie wysychał), i być wytrzymałe mechanicznie (odporne na przerwanie i przedziurawienie). Do MAP-u stosuje się najczęściej pojemniki z polipropylenu, EPS-u (czyli styropianu), laminowane dla uzyskania barierowości, oraz z tworzywa APET oraz CPET. Natomiast folia górna, oprócz barierowości powinna posiadać również warstwę anti-fog, przeciwdziałającą osadzaniu się pary wodnej wewnątrz opakowania.
I last but not least – czyli sprawa poruszana na końcu, ale nie ostatnia co do ważności to sprawa jakości maszyny pakującej: z racji tego, ze jest najdroższym elementem procesu pakowania MAP i jako dobro inwestycyjne zostaje w zakładzie na dłużej, należy kwestii wyboru maszyny poświęcić szczególną uwagę.
A więc po pierwsze: traysealer czy maszyna rolowa, a pod drugie: jeśli traysealer, to jaki?
Generalnie zasada jest prosta: traysealery stosuje się do opakowania tzw. konsumenckiego, tzn. tam, gdzie priorytetem jest estetyka opakowania (wiadomo: oczy kupują) oraz porcje detaliczne (do 1000 g). Są to:
Jak widać, zakres zastosowań dla traysealerów jest szeroki, a z racji rozpowszechniania się techniki MAP w przemyśle mięsnym, drobiarskim, rybnym i produkcji dań gotowych, zapotrzebowanie na maszyny bardzo wzrosło. Wiele firm maszynowych wprowadziło je na szybko do swojego programu produkcyjnego – ale doświadczenie i prawdziwe know how w produkcji zdobywa się przez lata - najczęściej ucząc się na wadach własnych produktów - więc w wypadku inwestycji o większej wartości bezpieczniej jest oprzeć się na maszynach od wyspecjalizowanych producentów.
© 2014 DESPOL Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.